De beste apps voor het internetbankieren

app13Internetbankieren is niet meer weg te denken uit de moderne maatschappij. De meeste mensen zijn al er al helemaal aan gewend dat er geen papieren afschriften meer op de deurmat vallen. Het over en weer boeken van geldbedragen en het betalen van rekeningen online is al helemaal ingeburgerd.

Alle Nederlandse Banken bieden de mogelijkheid tot internetbankieren aan. Sinds de komst van de mobiele apparaten hebben de meest banken ervoor gezorgd dat ook hiermee de meest voorkomende bankzaken geregeld kunnen worden. Toch zijn er onderling nog grote verschillen. Het kan heel nuttig zijn eerst even te onderzoeken of jouw bank ook wel via het mobiele apparaat wat jij wilt aanschaffen goed te benaderen is. Niets is zo vervelend dan wanneer je niet ieder moment bij je geld kan komen.

Wat is het verschil tussen internetbankieren en mobiel bankieren?

In tegenstelling tot het internet bankieren via je laptop of thuiscomputer heb je voor het mobiel bankieren in de meeste gevallen geen tan-code of card-reader nodig. In plaats daarvan krijg je een unieke mobiele pincode. Ook doordat de beveiliging hiermee iets lager is dan bij het reguliere internetbankieren, zijn de mogelijkheden ook wat beperkter. Het bedrag wat overgemaakt kan worden via de app is vaak gemaximaliseerd. Hoe groot dat bedrag is, hangt af van de aanbieder van de App, oftewel de bank waar je rekening loopt. Ook is het bij sommige apps niet mogelijk nieuwe rekeningen toe te voegen waarop geld gestort dient te worden Maar kan dit alleen naar rekeningnummers die al gebruikt zijn bij het internetbankieren.

Wat is er allemaal wel mogelijk met het mobiel bankieren?

app14De meeste Nederlandse banken geven inmiddels een uitgebreide, goede service. Enkele voorbeelden van wat mogelijk is met mobiel bankieren zijn:

  • opvragen saldotegoed
  • opvragen spaartegoed
  • overmaken van saldo naar spaarrekening
  • opname van geldbedragen * al dan niet gemaximaliseerd
  • betalen van rekeningen naar reeds bekende rekeningnummers
  • Pas blokkeren bij verlies of diefstal of activeren voor pinnen in het buitenland.

Is mobiel bankieren wel veilig?

Doordat er bij het mobiel bankieren maar één beveiligingsstap wordt gevraagd (pincode), wordt het mobiel bankieren als minder veilig beschouwd dan internetbankieren (inlogcode en tan-code of card-reader). Toch is er tot op heden weinig fraude gemeld met het mobiel bankieren. Maar helaas kan dit geen zekerheid garanderen voor de toekomst. De Nederlandse Bank houdt argwanend in de gaten dat het evenwicht tussen gebruikersgemak en veiligheid niet al te veel naar 1 kant verschuift en heeft de banken hiervoor ook meerdere malen al gewaarschuwd. De banken neigen er naar om, in de harde concurrentiestrijd om de meeste klanten en de hoge eisen die de klanten aan de banken stellen, de regels inzake veilig digitaal bankieren steeds meer op te rekken. Hoe dit zich in de toekomst zal gaan ontwikkelen is nog onzeker. Wij raden iedereen aan vooralsnog voorzichtig te zijn met het mobiel bankieren en het instellen van een maximaal opnamebedrag per dag of per week is zeker niet onverstandig.